مقابله با درد مزمن شانه به صورت روزانه میتواند حتی کوچکترین حرکات را مشکل سازد مانند بلند شدن برای برداشتن چیزی از قفسه، لذت بردن از فعالیتهای مورد علاقه خود یا بازی با نوهها. در حالی که اکثر پزشکان دارو یا جراحی تعویض شانه را برای درمان توصیه میکنند. با این حال، سایر گزینههای درمانی بدون جراحی و غیر جراحی برای تسکین درد شانه وجود دارد.
جراحی اغلب میتواند یک روش خطرناک باشد که بدن را در برابر عوارض احتمالی مانند لخته شدن خون و عفونتها اماده میکند. علاوه براین، جراحی معمولاً یک روش تک کاره نیست. اکثر افراد باید بعد از عمل، توانبخشی را باید پشت سر بگذارند که ممکن است هفتهها یا ماهها تا بهبود کامل طول بکشد.
خوشبختانه گزینههای درمانی جایگزینی وجود دارد که برای کسانی که از درد شدید شانه رنج میبرند موثر است.
اگر از درد شانه رنج می برید ، قبل از انجام عمل، مزایا و پتانسیل درمانهای غیر جراحی را در نظر بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان درد شانه و یا برای رزرو نوبت در مطب دکتر ستاره روحانی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان، با شماره تلفنهای 03132330382 تماس حاصل فرمایید.
علل درد شانه
شرایط و عوامل متعددی وجود دارد که میتواند در ایجاد درد شانه نقش داشته باشد. فعالیتهای ورزشی، ورزشهای تماسی و پرانرژی، کار سخت مداوم و حرکت مکرر میتواند به شانه آسیب برساند. گاهی اوقات، برخی بیماریها مانند اسپوندیلیت گردن ، بیماریهای گردن و ستون فقرات، بیماریهای قلبی و اختلالات کبدی نیز میتوانند باعث درد شانه شوند. درد در این موارد در واقع به شانه میرسد.
سایر علل شایع درد شانه عبارتند از:
- آسیب شانه در اثر فعالیت مکرر
- شانه دررفته
- شکستگی استخوان بازو یا شکستگی شانه
- فشار عصب در شانه یا گردن
- توسعه برآمدگیهای استخوانی در امتداد لبههای استخوان شانه
- تاندونهای متورم یا کیسههای بورس
- پاره شدن ماهیچههای روتاتور کاف
- غضروف پاره شده
- آرتروز
- شانهی یخ زده
- آسیب نخاعی
- حمله قلبی
تشخیص درد شانه
وقتی برای درد شانه به پزشک مراجعه میکنید، پزشک سعی میکند علت دقیق مشکل شما را پیدا کند. آنها قبل از هر چیز یک معاینه فیزیکی کامل انجام میدهند و سابقه پزشکی شما را بررسی میکنند. یک متخصص شانه با تجربه احساس تورم و حساسیت در ناحیه مفصل شانه را و همچنین طیف وسیعی از حرکات شانه را ارزیابی کرده و ثبات مفصل را به شدت ارزیابی میکند. متخصصان شانه ممکن است اشعه ایکس مفصل و همچنین اسکنهای دقیقتر مانند MRI را برای دریافت جزئیات مفصل شانه برای تشخیص سریع علت درخواست کنند.
درمان شانه درد
روشهای درمانی بستگی به علت درد شانه و شدت علائم شما دارد اما به طور کلی، آسیبهای شانه به خوبی به روشهای درمانی زیر پاسخ میدهد.
درمانهای اولیه شانه درد
اولین گزینهها برای درمان درد شانه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اصلاح فعالیت: وقتی نوبت به درمان درد شانه میرسد، بهتر است از حرکاتی که باعث تشدید درد میشود اجتناب کنید. به عنوان مثال، بالا بردن بازوی آسیب دیده به شما صدمه میزند، بنابراین از این کار اجتناب کنید. همچنین از حمل بارهای سنگین خودداری کنید. اگر درد شانه شما ناشی از فعالیت ورزشی بوده است، فعلاً از آن فعالیت اجتناب کنید.
- مسکن: داروهای مسکن به تسکین درد، کاهش التهاب و تقویت ماهیچهها و استخوانها کمک میکند. آنها میتوانند آرتریت و سایر مشکلات مربوط به شانه را درمان کنند. مسکنهای رایج مانند ایبوپروفن و پاراستامول باعث تسکین درد شانه میشوند.
- پمادهای مسکن: ژل و اسپری ضد درد، تورم، درد و التهاب را تسکین میدهد. تسکین فوری درد شانه ، درد مفاصل ، پیچ خوردگی و سایر انواع کشیدگیهای عضلانی را فراهم میکند. همچنین میتوانید کرم ضد التهابی را مستقیماً روی ناحیه آسیب دیده بمالید.
- شل کنندههای عضلانی: برخی از شل کنندههای عضلانی مانند باکلوفن و سیکلو بنزاپرین به درمان درد شانه کمک میکنند. اما قبل از مصرف آنها، باید آنها توسط پزشک تجویز شوند. شما میتوانید تنش عضلانی اطراف مفاصل شانه را تسکین دهید.
- گرما درمانی: گرما درمانی به شل شدن ماهیچههای کشیده کمک میکند و سفتی شانه را تسکین میدهد. گرما درمانی تسکین دهنده درد عضلات شانه و آرتروز شانه است. برای گرمازدگی فوری در خانه یا محل کار میتوانید از یک پد گرم کننده، بسته ژل یا یک بطری آب گرم استفاده کنید. پد های حرارتی را به طور دورهای به مدت 20 دقیقه روی محل آسیب دیده قرار دهید.
- کمپرس سرد: کمپرس سرد به کاهش تورم در شانه کمک میکند. میتوانید یک بسته یخ را حدود 20 دقیقه به مدت پنج بار در روز استفاده کنید. همچنین میتوانید از کیسه سرد نخود فرنگی یخ زده، بسته ژل یا بستهای از تکههای یخ که در پشت پلاستیکی پیچیده شده است استفاده کنید. از قرار دادن مستقیم بسته سرد روی پوست خودداری کنید.
فیزیوتراپی
اگر درد شانه شما غیرقابل تحمل است و بر کار روزانه شما تأثیر میگذارد، با فیزیوتراپیست یا متخصص طب فیزیکی و توانبشخی مشورت کنید. فیزیوتراپی به شما در مدیریت درد، درک نوع مشکل و ارائه تسکین کمک میکند. باعث افزایش قدرت و انعطاف پذیری ماهیچهها میشود. یک فیزیوتراپیست آموزش دیده بسته به نوع دردی که شما از آن رنج میبرید، میتواند انواع روشهای درمانی را پیشنهاد دهد.
برخی از درمانهای فیزیوتراپی برای شانه درد عبارت از:
- واحد TENS: واحد TENS باعث تحریک و آرامش عضلات شانه میشود. درمان مانند سایر قسمتهای بدن عمل میکند. الکترودها را روی ناحیه شانه یا نزدیک آن قرار دهید. تنظیمات را تنظیم کنید تا از تسکین مناسب برخوردار شوید.
- طب سوزنی: طب سوزنی موثرترین درمان غیر دارویی برای تسکین درد شانه است. در درمان درد حاد و مزمن شانه مفید است. این روش به کاهش درد و بهبود سریع کمک میکند. درمان باعث افزایش گردش خون در کانالها میشود. طب سوزنی در مقایسه با سایر روشهای تسکین درد نتایج موثر و سریعتری را ارائه میدهد.
- برنامه تمرینی: یک فیزیوتراپ میتواند به صورت جداگانه با شما همکاری کند تا یک برنامه ورزشی ایجاد کند که به طور خاص متناسب با نیازهای شخصی شما باشد. این ممکن است شامل حرکات کششی و استفاده از وزنههای سبک و همچنین پیام درمانی باشد. ماساژ درمانی همچنین ممکن است به کاهش درد کمک کند، به خصوص اگر درد ناشی از آسیب دیدگی یا کشیدگی عضلات باشد.
- کایروپراکتیک: یکی دیگر از روشهای فیزیوتراپی موثر برای شانه درد کایروپراکتیک است. از طریق تنظیمات دستی ساده، یک متخصص کایروپراکتیک یا متخصص فیزیوتراپی میتواند درد شدید شانه را تسکین داده و بدن را به حالت قبلی برگرداند. تنظیمات کایروپراکتیک یک گزینه درمانی موثر برای بازگرداندن تحرک به شانه است و به شما در اجتناب از جراحی کمک میکند. در بسیاری از موارد، یک دستکاری سریع عملی میتواند تنها چیزی باشد که بیمار برای از بین بردن درد و تغییر موقعیت شانه خود نیاز دارد، نه تنها برای ناحیه شانه بلکه برای تنظیم مجدد کل بدن مفید است.
تزریق شانه
تزریقات کورتیکوستروئیدی
استروئیدها مانند هورمون کورتیزول عمل میکنند که روی سیستم دفاعی ما کار میکند تا التهاب را در بدن کاهش دهد. از آنجا که اکثر سلولهای بدن ما گیرندههای کورتیزول دارند، بر بسیاری از عملکردهای دیگر نیز تأثیر میگذارد: کورتیزول به کنترل سطح قند خون و فشار خون کمک میکند، متابولیسم را تنظیم میکند و تعادل آب و نمک را تحت تأثیر قرار میدهد.
کاهش التهاب معمولاً به تسکین درد تبدیل میشود. چندین داروی استروئیدی برای درمان آرتروز مورد تأیید FDA هستند، اگرچه گزارشهای ضد و نقیضی وجود دارد که کدام یک از آنها موثرتر است. تریامسینولون (Kenalog) به طور مداوم بهترین نوع استروئید برای آرتروز شانه محسوب میشود. به عنوان یک قاعده کلی، هرچه ساییدگی و پارگی مفصل شما کمتر باشد، میتوانید انتظار تسکین درد بیشتری داشته باشید.
تزریقات ژلی (اسید هیالورونیک)
یک مفصل شانه سالم تا چهار میلی لیتر مایع مفصلی درون کپسول مفصلی دارد. در داخل کپسول مفصلی، سلولهای تخصصی موسوم به سینوویوسیتها اجزای تشکیل دهنده این مایع مفصلی را تولید میکنند: اسید هیالورونیک (که همچنین یکی از اجزای اصلی غضروف است)، نمکها، کلاژن و پروتئینهای مختلف. اسید هیالورونیک (HA) کیفیت چسبناک و لغزندهای به مایع مفصلی میبخشد. این ماده مانند یک ضربه گیر و روان کننده در مفصل شانه شما عمل میکند و برای کمک به عملکرد صحیح مفصل مورد نیاز است و به سطوح غضروفی که استخوانهای شما را میپوشاند اجازه میدهد تا به راحتی روی یکدیگر بلغزد. وقتی غضروف از بین میرود، مانند آرتروز، مایع بیشتری تولید میشود تا لغزش سطوح را بهبود بخشد و همچنین التهاب را کاهش دهد.
تزریق prp
یکی از درمانهایی که میتواند به ترمیم و احیای شانه دردناک شما کمک کند، درمان با پلاسمای غنی از پلاکت است. درمان PRP از طریق استخراج یک نمونه کوچک از خون شما انجام میشود. از آنجا، خون از طریق دستگاهی به نام سانتریفیوژ میچرخد که در آن خواص درمانی، پلاکتها و پلاسما از اجزای دیگر خون جدا میشود. محلول غنی و طلایی PRP باقی مانده همان چیزی است که سپس به شانه شما تزریق میشود تا عوامل رشد و پروتئینهای موجود در محلول PRP مکانیسمهای درمانی طبیعی بدن شما را برای تسکین موثر تشویق و تقویت کند.
تزریق PRP به جای این که علائم را پنهان کند، به منبع بیماری میرسد تا علت اصلی را التیام بخشد و این درمانها تا حدودی هیچ خطری یا عوارضی ندارند.
چه زمانی به جراحی نیاز است؟
اگر درد شانه شما با روشهای غیر جراحی معمولی برطرف نشد، ممکن است برای حل مشکل به جراحی نیاز باشد. در حالی که اکثر بیماران به درمانهای غیر جراحی درد شانه پاسخ خوبی میدهند، بسیاری از آنها معمولاً دیگر عود نمیکنند.
برای مثال پارگی روتاتور کاف معمولاً نیاز به جراحی دارد. درمان جراحی پارگی روتاتور کاف میتواند با استفاده از ابزارهای کوچک در روش آرتروسکوپی برای برداشتن بافت اسکار یا ترمیم پارگی، حداقل تهاجمی باشد.
در مورد سندرم برخورد شانه، جراحی معمولاً برای گسترش فضای زیر آکرومیون یا بریدن تاندون آسیب دیده مورد نیاز است.